Waar komen de Wild producten vandaan?

Bij Zorg & Natuur kunt u diverse soorten wild vlees in het assortiment vinden. Hert, gans en wild zwijn zijn hier voorbeelden van. Maar waar komen deze wild producten vandaan? Lees meer over de herkomst of bekijk het assortiment Wild en Gevogelte.

Veluws Hert en wild zwijn

Een Nederlands natuurproduct afkomstig van wilde dieren die in vrijheid leven op de Veluwe. De herten en wilde zwijnen scharrelen hier zelf hun kostje bijeen. Zo’n dieet bestaat voornamelijk uit mossen, paddestoelen, grassen, knoppen en jonge scheuten van bomen, bladeren en kruiden. Een gevarieerd menu en dat proef je terug in het vlees.

Veluws wild is een van de juwelen uit de groene schatkamer van Nederland. De dieren struinen in alle vrijheid door het gebied en planten er zich succesvol voort. Maar om onherstelbare schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen mag het aantal dieren absoluut niet te groot worden. Boventallig wild wordt daarom afgeschoten. Daarmee wordt het ‘natuurlijke’ evenwicht op de Veluwe zo goed mogelijk bewaard. Vanzelfsprekend is de herkomst van het wild volledig traceerbaar en wordt het geschoten dier van kop tot staart gebruikt, zoals je van ons gewend bent.

Wild gevogelte

Wilde fazant
De fazanten zijn in het jachtseizoen in Nederland geschoten en bij ons alleen van november tot december verkrijgbaar. In het wild eten deze vogels insecten, wormen, slakken, zaden, bessen en kruiden. Dit geeft in een fijne, kruidige en aromatische smaak van de wilde fazant.

Wilde gans
Ganzen bezorgen sommige boeren veel overlast en ook voor de veiligheid van de luchtvaart vormen ze een ernstige bedreiging. Met name rondom Schiphol worden de dieren dan ook actief bejaagd. Er worden jaarlijks zomaar 200.000 wilde ganzen afgeschoten.

Tot voor kort werd er niet veel met de 'Schipholgans' gedaan. Zonde! Want het vlees van deze wilde dieren is prachtig van kwaliteit en smaak. Dankzij een aantal pioniers die zichzelf ‘De keuken Van Het Ongewenste Dier’ noemen, gaat het vlees van deze wilde ganzen voortaan niet meer verloren. Er worden bijvoorbeeld heerlijke kroketten en gerookte ganzenborst filets van gemaakt.

Wilde eend
De wilde eend van Zorg & Natuur wordt geschoten voor wildbeheer in Nederland. Onze wilde eend heeft minder vet en is smaakvoller dan tamme eend. De eenden hebben alle vrijheid gehad en zijn in hun natuurlijke omgeving opgegroeid. Dat kun je proeven in de smaak van het vlees. Het resultaat is een donkere, rijke, volle smaak en relatief mager vlees. 

Exmoor oerpony

Onze Exmoor pony’s grazen tussen de runderen het hele jaar rond in een Natuurreservaat Fochteloërveen in Friesland. Omdat ze meer (en ook andere dingen) eten dan runderen, zet Zorg & Natuur ze in bij begrazing van het landschap.

Het gedrag van onze grote grazers pakt gunstig uit voor de Exmoorpony’s. De Angus runderen scheppen omstandigheden die de pony’s juist nodig hebben. Zo wordt zowel het hoge als het lage gras gegeten en dat geeft ook weer de specifieke smaak en de marmering aan het vlees.

De Exmoor is de laatst levende oerpony, door er mee te fokken, en dus ook te eten, helpt Zorg & Natuur dit ras in stand houden. De Exmoor is ook uitgezet in Veenhuizen in het Natuurgebied aan de Bieuwweg. Ook hier kunnen ze in alle rust  opgroeien met soortgenoten en Angus runderen die ook in dat gebied rondlopen, net als in het verleden.