Hoe bereid ik wilde eend?

Heeft u wilde eend gekocht in onze webshop of wilt u deze nog eens proberen? Hieronder leest u hoe u de wilde eend eventueel kunt bereiden.

Voorbereiding
  1. Laat de eend langzaam (in de koelkast) ontdooien, dit duurt ca 24 uur.
  2. Haal de eend uit de verpakking en pekel de eend 6 tot 12 uur in een natte pekel. Houd hier de 4% regel aan. Dus 4 procent van het totale vochtgewicht in zout toevoegen. 1 liter water plus 40 gr zout is voldoende voor 1 eend. Gebruik een passende bak of pan om dit in te doen. Zet het vervolgens in de koelkast.
  3. Haal de eend uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Smeer de huid in met olijfolie. Bestrooi de huid van de eend met een klein beetje zout. Let op: de eend is ook al gepekeld.
  4. Breng verder op smaak met peper of andere specerijen ook aan de binnenkant. Je kunt alle kanten op maar smaken uit de Noord Afrikaanse en Midden Oosterse keuken gaan goed samen met eend. Laat de eend 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereiding
  1. Braad de eend in de oven voor 15 tot 18 minuten. Kerntemperatuur 55 graden C.
  2. Haal de eend uit de oven en laat het rusten voor 15 minuten. Een warme plek is het beste. Dek losjes af met folie. Zorg dat de borsten naar beneden staan. Dit zorgt ervoor dat de vleessappen mooi in het borstvlees blijven.
  3. Maak ondertussen een vleesjus met een bouillonblokje of, nog beter, een van onze bouillons.
  4. Snijd de poten van de eend en gaar die voor nog eens 10 minuten in de jus. Tegen de kook aan houden maar niet laten koken. Haal na 10 minuten de poten uit de jus en bewaar bij de eend.
  5. Snijd de borsten (filets) van het karkas af en houd de filets warm met de poten. 
  6. Hak het karkas in stukken en bak aan in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg 1 gekneusde knoflookteen en een laurierblad toe en bak rondom goudbruin.
  7. Blus af met een half glas rode wijn. Kook volledig in.
  8. Blus af met de jus en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  9. Passeer de jus door een fijne zeef en controleer op smaak. Eventueel een paar druppels azijn toevoegen om de jus wat frisser te maken.
  10. Controleer de filets en poten of dat het nog warm is en serveer de filets en de poten met de eendenjus. Eventueel nog heel even opbakken in een koekenpan op de huidkant om te verwarmen en het huidje krokant te maken.
Eet smakelijk!

Tip: Heerlijk om te serveren met een pastinaakpuree, groene kool, veenbessencompote en gefermenteerd rode kool.