Onze kip producten welke afkomstig zijn van pluimveehouderij Lankerenhof zijn volledig biologisch. Het kippenvlees afkomstig van de Oranjehoen (pluimveehouderij Leenders) zijn scharrelkippen.
Biologisch kippenvlees van Lankerenhof
Wat is biologisch kippenvlees?
Biologisch is een officiële term die gebruikt mag worden wanneer voedsel van begin tot eind een biologische productieweg begaan. Er zijn internationale regels vastgesteld waaraan ondernemers zich moeten houden in de EU. Zo zijn er regels over het voer, de bewegingsvrijheid en de gezondheidszorg welke worden gecontroleerd door een officiële organisatie. In Nederland is dit Skal Biocontrole.
Hoe ziet een kippenleven eruit bij Lankerenhof?
De hennetjes en haantjes delen een grote ruime stal en hebben volop buitenruimte waar ze naar hartelust kunnen scharrelen. De hennetjes van Lankerenhof gaan rond de twintig á eenentwintig weken voor het eerst eitjes leggen. Ze blijven plusminus veertien maanden actief, tot de opbrengst mindert en ze geslacht worden. Dit is vele malen langer dan reguliere vleeskuikens die binnen enkele weken worden “volgemest”.
De hanen worden pas geslacht wanneer ze gaan puberen (na ongeveer dertien weken). Dan worden ze vechtlustig en door hormonale verandering wordt het vlees minder mals. Een klein aantal hanen mag overigens wel verder opgroeien. Deze volwassen dieren leven tussen de leghennen en bewaren de rust in de pikorde. Bovendien slaan ze alarm bij onraad en dreiging van roofvogels.
Het dieet van de biologische kip
De kippen van de Lankerenhof krijgen voornamelijk graan gevoerd. Daarnaast nog zonnebloem- en soja schilfers (daar is de olie al uitgeperst). Deze biologische soja komt niet uit Zuid Amerika, maar uit Azië, China en wat uit Duitsland. De soja schilfers zijn goed voor de benodigde eiwitten. Verder krijgen ze een beetje maïs (uit Frankrijk ), gekiemde tarwe en granen en luzerne (dat is uitgegroeide alfalfa).
Wat betekent dit voor het biologische kippenvlees?
Het biologische kippenvlees van de Lankerenhof leghen is door de langere levensduur heel anders dan het vlees van een snelgroeiend vleeskuiken. Deze kipjes hebben een vrij leven gehad met beweging en daarom hun spieren gebruikt. Dit maakt de Lankerenhof producten uitermate geschikt voor het maken van soep en bouillion. Maar ook de kipfilets zitten barstensvol smaak! De gouden tip is; kort bakken!
Kippenvlees van de Oranjehoen scharrelkip
Wat is scharrelvlees?
Net zoals bij biologisch, geldt ook voor scharrelvlees dat het welzijn van de dieren voorop staat en dat de dieren een fijn leven kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan voldoende leefruimte zowel binnen als buiten. Dit zorgt ervoor dat de spieren goed ontwikkeld en gebruikt worden wat weer resulteert in steviger vlees.
De Oranjehoen scharrelkip
Bij Leenders ligt de focus op de kringlooplandbouw en niet uitsluitend biologisch voer. De Oranjehoen wordt naast tarwegraan gevoerd met lokale producten, bestaande uit een mix van groenten en kruiden zoals wortels, bieten, oregano en kurkuma afkomstig uit de akkerbouw. De kippen worden niet gevoerd met soja en in principe ook geen maïs (tenzij tarwe een korte tijd op is). Dit past niet bij de duurzame kijk die het bedrijf heeft. Als gevolg van dit bijzondere dieet is het vlees van oranjehoen kippen prachtig mals, iets zoetiger van smaak en …. oranje-achtig van tint.